Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Evés után hasi, mellkasi és háti fájdalmaim vannak

Nyomtatás Szerző : dátum : 2020-07-30 kommentek : (0)

Kedves Doktor úr!

 

„Évek óta van hasi, mellkasi, háti fájdalmam evés után. Ez csak akkor szűnik, ha keserűsót veszek be. Ilyenkor szinte azonnal megkönnyebbülök. 10 éves koromban vakbélműtétem volt, de ugyanott, ugyanúgy fáj a hasam, mint mielőtt megműtöttek. Diétát nem tartok, de már szinte csak folyékony táplálékot fogyasztok, amikor rosszabb a helyzet. Mindennap sportolok legalább 30 percet, kardio jellegűt, otthon. Sokszor feszültnek érzem magam. Szorulásos vagyok, de ha kivit eszem, akkor van székletem. Testsúlyom a kívánt alatt van (BMI 17,3), testmagasságom 170 cm. Dohányzom napi egy dobozzal. Mit javasol, kihez forduljak megoldásért?”

Kedves Hölgyem!

Szerintem ön egyedül mindent meg tudna oldani a mostani javaslataim alapján, de bizonyosan kellene változtatnia a megszokásain, és ehhez sokszor kevés egy írott tanács elolvasása. Az evés után jelentkező hasi, mellkasi és háti fájdalmai összefüggnek a rossz bélflórájával és a vegetatív idegrendszer begyakorolt rossz megoldási sémájával.

A mai orvoslás elkönyvelné, hogy önnek refluxa van, és ennek megfelelően gyomorsavcsökkentőket, fájdalomcsillapítókat kapna, bár lehet, hogy kapott is már ilyeneket. Ez bizonyosan tovább rontaná az amúgy is felborult egyensúlyt, mert a táplálék emésztettsége csökkenne, és a félig emésztett tápanyagok folyton irritálják a nyálkahártyát. Biztosan sokat ront a helyzeten a dohányzása. Tudom, hogy ezt nem egyszerű elhagynia, de ha tényleg a megoldást keresi, akkor meg kellene fontolni a leszokást.

A dohányzás ugyanis nem csak a tüdejében okoz sok kárt, mivel a dohányfüst a garatból a nyelőcsövön át lejut a gyomorba és a bélbe is, ahol kifejti a normál flórát romboló, a nyálkahártyákat mérgező hatását. Lehetetlen jó bélflórát építenie, ha folyton mérgezi az emésztőrendszerét a bagóval.

A jó bélflóra akkor sem fog felépülni, ha a táplálkozása a nyugati „mindenevő” étkezést követi. Sajnos különösen a tejtermékek, a tojás és a hús nagyon durván átalakítják a baktériumok „táptalaját”, hiszen a beleinkben levő több kilogrammnyi baktérium azt eszi, abban él, amit étkezésünk során rendszeresen elfogyasztunk.

Nyilvánvalóan az állati fehérje ún. rothasztó baktériumok szaporodását segíti, a növényi rostok pedig inkább a normális természetes flórát támogatják. A rothasztó baktériumok, ha friss ételt kapnak, azonnal szaporodnak, anyagcseréjük javul, vagyis gázokat termelnek. Az ön alacsony testsúlya, kis hasi terei nem teszik lehetővé, hogy ott gázok terjeszkedjenek. Ez rögtön kiváltja a vegetatív idegrendszer alarm reakcióját, és így ön fájdalmakat érez. A flóra tehát teljes átalakítást igényel, méghozzá tartósan, stabilan, és ehhez önnek jelentős áldozatokat kell hozni a komfortzónája rovására, amely lépésre nem tudom, képesnek érzi-e magát.

A korai vakbélműtétje azt mutatja, hogy már akkor nem volt helyes a táplálkozása, és a mostani vakbéltáji fájdalma azt mutatja, hogy a helyzet azóta sem változott. Most is gyulladást kelt az étkezése, de mivel vakbél már nincs, ezért vakbél környéki nyirokutak és nyirokcsomók gyulladnak be és azok okoznak fájdalmat.

Szerencse, hogy legalább rendszeresen sportol, ha azt sem tenné, vagy ha túlsúlya lenne (a dohányzás persze karcsúsít, de ez nem jelenti, hogy helyes a dohányzás folytatása), vélhetően már sokkal rosszabb lenne a helyzete. A feszültsége is hozzájárulhat a bajaihoz.

Tehát javaslatom, hogy térjen át vegán étrendre, hagyja el a dohányzást, ennek megvalósítása érdekében forduljon szakemberhez és tanuljon relaxációt. Sok mást is tehet még, gyógynövényekkel, akupunktúrával, táplálékkiegészítőkkel, de ezek hatása eltörpül a fentiek mellett, és ha ennyit megtesz, akkor már eredményt fog elérni.

 

Forrás: Természetgyógyász Magazin – orvos válaszol rovatunk

Cikk nyomtatása

Dr. Tamasi József

szerző

az összes cikk megtekintése

Vélemény, hozzászólás?