Budapesti rendelő: +36-20-361-9530, info.tamasidr@gmail.com Kiskunfélegyházi rendelő:+36 70 626 8389, kiskunfelegyhazirendelo@gmail.com

Allergia és túlérzékenység kezelés


Vizsgálatok

Nagyon szerteágazó vizsgálatokat végzünk allergia területén elsősorban vérvétellel IgE, IgG, IgA, IgM  tipusú ellenanyagok beazonosításával.

Vizsgáljuk az ún. inhalációs allergéneket (tehát melyeket belégzünk), a táplálékallergéneket (280 különböző élelmiszerre). Összesen már közel 600 allergén érhető tetten ilyen vizsgálatokkal.

Vizsgáljuk az ún. hisztaminintoleranciát főleg székletből, a már említett cukorintoleranciákat, a ferhérje intoleranciákat (glutén, tejfehérje, mogyoró,).

Vizsgáljuk a leggyakoribb élelmiszer színezékeket és adalékanyagokat, gyógyszereket, gombákat, fogászati tömőanyagokat, nehézfémterheléseket.

LAKTÓZINTOLERANCIA

A tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia) a hazai lakosság akár egyharmadát is érinti. A tejcukor lebontását a laktóz enzim végzi. A tejcukor-érzékenység veleszületett, öröklődő volta kimutatható

A laktóz (tejcukor) egy kizárólag a tejben és egyes tejtermékekben előforduló  kettős cukor, amely nem közvetlenül szívódik fel. Gyógyszerekben is előfordul a hozzáadott laktóz. A vékonybél bolyhainak sejtjei és a normális bélflóra baktériumai által termelt laktáz enzim bontja a tejcukrot egyszerű cukrokká: glükózzá (szőlőcukor) és galaktózzá. Ezek az egyszerű cukrok már képesek felszívódni az emésztőrendszerből a véráramba.

A laktózintolerancia a laktáz enzim hiánya ill. csökkent termelődése, aminek következtében az összes tejcukor vagy annak egy része lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből. A belekben továbbhaladó emésztetlen, elbontatlan laktózt végül a vastagbél baktériumai bontják el rövid szénláncú savakká (tejsav, stb.) és gázokká. Két gramm tejcukorból (kevesebb, mint fél deciliter tej laktóztartalma) közel másfél liter hidrogén gáz képződhet.

A tejcukorérzékenység különböző mértékű lehet (küszöb dózis). Teljes enzimhiány a tejcukor-érzékenyek között csak néhány százalékban fordul elő (1-5 %-ra becsülhető). Ebben az esetben már rendkívül kis mennyiségű tejcukor is súlyos emésztési zavarokat okozhat.

A tejcukorérzékenység nem azonos a tejallergiával (tejérzékenység, tej-intolerancia), ami a fehérje-érzékenység egyik fajtája.

Az emésztetlen tejcukor hasmenést, felfúvódást, görcsöket eredményezhet. Mindezeket émelygés, hányinger,általános rossz közérzet, bőrtünetek, fejfájás  kísérhetik.

A hidrogén kilégzési teszt a leggyakrabban használt vizsgálat. A hidrogén átjutva a bélfalon bekerül a véráramba, és a tüdőn keresztül megjelenik a lélegzetben.

A tranzit idő ismeretében a mért  hidrogén tartalom értékek által mutatott görbét értékelve  eldönthető, hogy a tejcukorérzékenység genetikai eredetű vagy fertőzés következménye.

A laktózmentes tejben és tejtermékekben az előre lebontott tejcukor galaktóz és szőlőcukor formájában található. A szőlőcukor nagyon gyorsan felszívódik (Glikémiás indexe: 100 %) és így ugrásszerűen megemelheti az inzulinnal és a diétával jól beállított vércukorszintet. Ez a nem várt hatás (hiperglikémia) – végletes esetben – akár életveszélyes helyzetet is eredményezhet.

A diéta egyik lehetősége az ázsiai konyha preferálása. A szója alapú, tejmentes kínai-, thai-, indiai konyha ideális a tejcukorérzékenyek számára.

A szekunder tejcukor-érzékenység esetén az orvos az alapbetegséget gyógyítja. Az alapbetegség gyógyulása után, a megtartott diéta kímélő hatása és az egészséges bélflóra helyreállítása, a szabályzás javítása vitaminokkal, reflexterápiák a tejcukorérzékenység megszűnését eredményezheti. A gyógyulást segítheti a laktáz enzim pótlása is. A primer (genetikai) tejcukorérzékenység nem  gyógyítható, de jól kezelhető állapot.

Mit tehetünk?

A gyógyítás szempontjából különbséget kell tennünk a primer (genetikai) és a szekunder (szerzett) tejcukorérzékenység között.

A legfontosabb a megfelelően alkalmazott diéta, amivel elérhető a tünetmentesség, és biztosíthatók a szükséges tápanyagok.

POLLENALLERGIA

Az embereket általában tavasszal és nyáron kínozza a szénanátha, amit füvek, fák, virágok pollenje vált ki. Kezelését viszonylag korán kell elkezdeni, különben fennáll további problémák kialakulásának veszélye is, vagyis egyre többféle pollenre és élelmiszerre  leszünk érzékenyek, továbbá sok esetben allergiás asztma is felléphet.

Az egyes virágporallergiák során keresztallergiás reakciók is kialakulhatnak bizonyos élelmiszerekre vagy italokra.

Legtöbbször előforduló keresztallergiák

 • Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
 • Házipor, atka
 • Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
 • Fekete üröm: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
 • Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó
 • Füvek: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
 • Földimogyoró: dió

Allergia csökkentésére javasolt kezelések

 • Léböjtkúra
 • Tamasi dieta
 • Méregtelenítés, salaktalanító kúra
 • Akupunktura
 • Kolon-hidroterápia
 • Biorezonancia
 • Sajátvér-terápia

Bővebb információért vagy időpont kéréssel kapcsolatban kattintson ide!